- Gegevens
- Gepubliceerd op 15 oktober 2024
Bijna 40 jaar geleden zat ik in de collegebanken bij prof.Jan Jongeneel. Hij doceerde missiologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht, want zo heette dat toen nog. En in 1987 deed ik mijn hoofdvak missiologie bij Jan Jongeneel en schreef ik een lijvige scriptie over de groeiende Nepalese kerken. Twee maanden veldwerk in Nepal en talloze interviews met zo'n twintig kerkleiders, voor mij was het het hoogtepunt van negen jaar academische studie. Gaandeweg verloren we elkaar uit het oog, maar in 2023 kruisten onze weg opnieuw. Of ik, samen met nog zes anderen, mee wilde lezen met zijn studie over het gebed, een ware 'christelijke gebedsleer'...
We zijn nu anderhalf jaar verder en de lijvige studie is beschikbaar, voor nog geen 30 euro (€ 29,99 om precies te zijn...).
U aanbidden heet het boek, met als ondertitel: 'christelijke ‘gebedsleer. Jan Jongeneel beschrijft er de praktijk van het gebed in al haar facetten. Het boek opent met een reflectie op zijn eigen gebedsleven en hoe zich dat in de loop van zijn leven ontwikkeld heeft. Het boek bestaat vervolgens uit een algemeen en een bijzonder deel. In het algemene deel komt het gebed in een breed historisch, godsdienstwetenschappelijk en theologisch perspectief aan de orde. Het tweede deel gaat over de praktijk van het gebed (ruimte, tijd, houding, persoonlijk en gemeenschappelijk, vrije gebeden en formuliergebeden) en over de verschillende gebedsvormen.
Met 364 pagina's (waaronder 20 pagina's aan registers) is het een ware schat aan informatie geworden over de hoogte, breedte en diepte van het gebed. Een 'Fundgrube', zoals dat op z'n Duits wordt gezegd.
Prof.dr. Jan A.B. Jongeneel (geboren december 1938) is emeritus predikant van de Nederlandse Hervormde Kerk, honorair emeritus hoogleraar Missiologie van de Universiteit Utrecht en erelid van de International Association of Mission Studies.
oktober 2024
Jan Minderhoud
P.S, Misschien aardig om te vermelden hoe ik zo'n dikke pil lees. Ik doe elke dag één of twee bladzijden. En elke keer wanneer ik een (dank- of lof-)gebed lees, soms is het maar één regel, bid ik dat hardop. In de loop van de dag overweeg ik soms hetgeen ik gelezen heb: hoe raakt dat mijn leven en op welke wijze mag het mijn gebedsleven beïnvloeden? Zo vermengt zich het lezen, studeren, bidden en praxis.